Houtrotreparatie

Schade aan hout veroorzaakt door houtrot komt helaas vaak voor. Zeker bij oudere panden ligt houtrot op de loer. Vaak komt dit door optrekkend vocht of door openstaande verbindingen. Kitnaden en stopverf langs beglazing verdienen ook extra aandacht; als deze los zitten van het glas heeft vocht vrij spel.

In woningen uit de jaren 70 en 80 worden er nog veel materialen gebruikt die erg gevoelig zijn voor houtrot. Met name kozijnen en gevelpanelen krijgen hier vaak mee te maken, maar ook boeidelen krijgen veel te verduren.

De oorzaak van houtrot zijn schimmels. Deze schimmels bevinden zich in principe overal in de atmosfeer, maar ze kunnen pas schade veroorzaken in een warme en vochtige omgeving. Als hout nat wordt en snel weer droogt, krijgen de schimmels geen kans om te groeien en zich te voeden met het hout vezels.

Wij zeggen altijd: droog hout rot niet

Houtrot herkennen

Houtrot kun je herkennen door een verkleuring van het hout. Aangezien hout meestal onder een laag verf of beits zit, is dit niet direct te zien. Let daarom goed op de volgende factoren:

Houtrot voorkomen

Schilderwerk wat goed onderhouden is en waarbij de afwatering en ventilatie in orde zijn, zal niet snel te maken krijgen met houtrot. Wij raden u aan om uw schilderwerk en kitranden elke twee jaar te laten controleren, zodat eventuele problemen snel worden geconstateerd en houtrot meestal kan worden voorkomen.

Kosten houtrotreparatie

Om een goede inzicht te krijgen van de kosten is het belangrijk om hier een inventaris voor te maken. Wij komen graag geheel gratis en vrijblijvend bij u langs om een offerte op maat te maken. Neem hiervoor contact met ons op.